Architecture

Cum să-ți consolidezi relația prin 8 întâlniri: Partea a II-a

3. Sex și intimitate
        Este un mit ideea că sexul ar trebui să fie incredibil de romantic sau că ar trebui practicat într-un anumit fel. Normalitatea este ceea ce funcționează pentru tine și partenerul tău.
        Cel mai simplu mod de a menține pasiunea este sărutul. Gottman recomandă săruturi cât mai dese, „un sărut ce ține 6 secunde – genul de sărut care ar face-o pe bunica ta sau pe oricine v-ar privi să roșească” este afirmația acestuia. Este încântător faptul că pentru 6 secunde, cât vă sărutați la despărție sau când vă întâlniți, vă detașați complet de lumea exterioară și vă contopiți unul cu celălalt în lumea pe care o creați împreună. Cel mai cuprinzător studiu despre iubire a arătat că sărutatul pasional fără niciun motiv anume era cheia universală a unei vieți sexuale grozave.
        O altă modalitate importantă pentru a menține pasiunea este ca partenerii să-și exprime afecțiunea, duioșia și aprecierea față de celălalt pe cale verbală. Nu este de-ajuns doar să o gândim, ci este important să o și verbalizăm. De asemenea este important ca partenerii să aprecieze efortul, atractivitatea, inteligența, munca pe care o depune, abilitățile, simțul umorului și oricare alt lucru care e de iubit și admirat.
        Întâlnirea cu această temă este de preferat să fie cât mai romantică și seducătoare. Este important să adoptăm în timpul discuției o atitudine de genul „Da, și...”, în locul celei de „Da, dar...” față de ideile partenerului. În timp ce prin prima atitudine acceptăm ceea ce spune și venim cu completări, cea de a 2-a contrazice ceea ce partenerul a transmis și îi poate invalida opinia. De asemenea partenerii trebuie să fie foarte clari când vine vorba de ce le place legat de sex – ambiguitatea ar trebui evitată. Fiecare să spună ce îi place și ce îi displace. Câteva sugestii:
        • Nu comparați experiențele sexuale avute cu actualul partener cu cele avute cu alți parteneri
        • Cereți lămuriri cu privire la orice legat de sex care e prea vag
        • Folosiți orice cuvânt cu care vă simțiți confortabili în privința anatomiei și a activităților sexuale
        • Păstrați o minte deschisă cu privire la fanteziile partenerului și nu le judecați
        • Fiți înțelegători, iubitori și grijulii dacă partenerul nu dorește să facă sex la sfârșitul întâlnirii

4. Muncă și bani
         Relația noastră necesită timpul nostru, iar munca noastră are și ea nevoie de timpul nostru. Este un mit să crezi că, pentru a avea o căsnicie bună, trebuie să alegi ori una, ori alta. Nu trebuie. Problema intervine când angajamentul față de muncă și angajamentul față de partener se află în conflict, așa că felul în care găsim un mod de a satisface ambele angajamente este fundamental pentru succesul relației noastre.
         Cu toate acestea, există un anumit tip de muncă ce va conduce în mod sigur la conflicte în cuplu – treburile casnice. Un studiu Pew Research din 2007 a arătat că, după fidelitate și o viață sexuală reușită, a împărți treburile casnice era listat ca fiind cel mai important element al unei căsnicii de succes. Un venit adecvat, o locuință bună, credințe religioase comune, interese comune și copiii – toate acestea au fost ierarhizate mai jos față de împărțirea treburilor casnice.
         Întâlnirea cu această temă poate avea loc oriunde vă simțiți confortabili, bogați sau înstăriți, indiferent cum definiți aceste lucruri. Poate fi la un hotel de 5 stele sau un picnic cu pătura în parc. Este important ca în cadrul acestei întâlniri să explorați poveștile financiare a fiecăruia, valorile și semnificațiile distincte pe care le au munca și banii în viața voastră. Câteva sugestii pentru întâlnire:
        • Luați-vă angajamentul de a vorbi despre bani și muncă în mod sincer
        • Subiectul de conversație să nu fie despre buget sau cheltuieli, ci despre a înțelege ceea ce înseamna banii pentru fiecare dintre voi
        • Nu judecați valorile partenerului legate de bani – nu există un mod corect sau greșit de a te gândi la bani sau de a-i gestiona
        • Nu minimaliza stresul resimțit de partener din cauza muncii
        • Când vine vorba de treburile casnice – fii sincer cu ce poți face și ce nu; nu compara munca ta cu cea a partenerului
        • Premiteți-vă să aveți visuri legate de bani
        • Concentrați-vă pe ce aveți, nu pe ce nu aveți
        • Nu contraziceți sau respingeți visurile partenerului

         Pentru final avem un exercițiu: desenează un grafic și împarte-l în orele pe care ți le petreci într-o zi și ce faci cu ele. Cât timp petreceți muncind departe unul de celălalt și cât timp petreceți muncind împreună (treburi casnice). Câte ore petreceți conectându-vă la relație? Cât timp petreceți cu familia? Cât timp petreceți de unii singuri? Acum, desenați un al doilea grafic și aici scrieți timpul idea pentru fiecare din aceste categorii. Puteți observa diferențele între graficul concret și cel ideal, iar astfel știți unde să vă alocați timpul mai bine.

         În următoarea parte a articolului vom aborda cea de-a 5-a întâlnire cu tema „Familie”, în care vom vorbi despre implicațiile unei familii și cum să păstrăm satisfacția în relația de cuplu după ce apar copiii. De asemenea vom aborda ce-a de-a 6-a întâlnire „Distracție și aventură”, în care vom aborda efectele pe care le are lipsa distracției și a aventurii într-o relație, precum și beneficiile lor.

         Puteți regăsi cea de-a 3-a parte AICI

Contact

0746-045-661
Bulevardul Eroilor nr.10, Cluj-Napoca, Cluj
cosmin.giredea@psycluj.ro