Architecture

Cum să-ți consolidezi relația prin 8 întâlniri: Partea a III-a


5. Familie
         Familia poate fi definită ca acel loc unde te simți iubit, ca acei oameni de care simți că aparții și unde ai senzația că ești acasă.
         Există un studiu care a descoperit că satisfacția maritală începe să se prăbușească după nuntă, după care ajunge la un nivel și mai scăzut de atât după sosirea primului copil în familie – apoi la niveluri și mai scăzute după fiecare nou copil venit pe lume. Apoi, satisfacția maritală începe să crească din nou în momentul în care cel mai mic dintre copii părăsește casa părintească.
         Implicațiile acestui studiu sunt pline de însemnătate: concluzia nu ar trebui să fie nicidecum că un copil semnifică o satisfacție mai scăzută, ci faptul că NOI vom începe să ne neglijăm căsnicia sau relația când apare un copil, iar asta duce la o satisfacție mai scăzută. Astfel morala nu este să nu avem copii, ci în momentul în care îi avem, să nu neglijăm partenerul și nevoile căsniciei sau a cuplului.
         Mai mult decât atât: perechile unde bărbații erau mai respectuoși cu soțiile lor și mult mai toleranți cu influențele și opiniile soțiilor aveau toate șansele să nu aibă scăderi în ceea ce privește fericirea maritală după nașterea copilului.
         Există 2 obiective principale, dacă vă doriți să evitați nivelurile scăzute ale satisfacției:
1. Ambii parteneri ar trebui să încerce să rămână implicați în timpul sarcinii și nașterii copilului. „Secretul” pentru a-l ține pe tată implicat față de bebeluș constă în a avea o bună relație cu mama. Când conflictul este redus și sexul continuă, tatăl se va dedica îngrijirii bebelușului, iar cuplul va avea șanse mari să-și mențină fericirea maritală
2. Continuați să vă mențineți intimitatea și conexiunea. Trebuie să faceți din relația voastră o prioritate.
        
         În cadrul acestei întâlniri ar fi de preferat să discutați despre ideile fiecăruia despre ce fel de familie ar vrea să aibă, cât și despre ideile despre cum puteți face o prioritate din relație dacă alegeți să aveți copii. Câteva recomandări:
        • Fiți cu mintea deschisă când vine vorba de părerile partenerului
        • Fiți sinceri legat de dorința de a avea sau nu copii
        • Nu criticați familia partenerului
        • Dacă deja aveți copii, apreciați-vă partenerul pentru sprijinul oferit ca părinte
        • Exprimați-vă propriile valori și nevoi față de partener când vine vorba de familie și nu îi criticați valorile, nevoile sau felul în care crește copiii dacă aveți deja copii
         Dacă alegeți să aveți o familie, este necesar să continuați să dedicați un timp special în care să vă acordați o atenție reciprocă, să continuați să aveți o viață sexuală satisfăcătoare și să creați ritualuri pentru intimitate și conexiune.
         Cel mai mare dar pe care îl puteți oferi unui copil este darul unei relații de iubire între părinți.
        
6. Distracție și aventură
         Unul dintre cele mai mari mituri legate de relații este acela care spune că trebuie să nutriți idei similare despre ce înseamnă distracția și aventura ca să puteți avea o relație reușită.
         Psihologul Arthur Aron a descoperit cum cu cât sunt mai noi și mai incitante aventurile cuplurilor, cu atât mai fericite se simt ele. Fericirea pe care oamenii o simțeau când aveau parte de experiențe noi avea un impact asupra sentimentelor lor față de partener. Concluzia este că joaca nu este un lux sau un răsfăț, ci o necesitate pentru o relație fericită, de succes.
         Când experimentezi ceva nou și necunoscut, dar în același timp plăcut, creierul tău primește o uriașă doză de dopamină. Se simte bine și te energizează. Problema poate apărea când partenerii dintr-un cuplu primesc această porție de dopamină în moduri diferite. Atunci, este necesară o grozavă comunicare și negociere. Puteți stabili ce sunteți dispuși să faceți fiecare și în ce măsură, în funcție de nevoile și limitele fiecăruia, însă puteți avea și activități separați – nu este necesar să le faceți împreună pe toate.
         Un indiciu că vă lipsește aventură este atunci când unul dintre voi sau ambii căutați un substitut pentru valurile de dopamină și ajungeți să vă hrăniți nevoia de joacă sau aventură (de dopamină) cu zahar, ciocolată și mâncare nesănătoasă. De asemenea puteți apela la alcool, medicamente și alte substanțe care alterează mintea (fie ele legale sau ilegale).

         În cadrul acestei întâlniri gândiți-vă cum vă place să vă jucați și ce aventuri v-ar plăcea să aveți. Ce semnificație au acestea pentru voi. Vă este satisfăcută nevoia de joacă și aventură? Aveți aventuri comune? Dacă nu, pe care sunteți dispuși să le încercați cu partenerul? Câteva recomnadări:
        • Păstrați o minte deschisă la ideile partenerului despre joacă și aventură
        • Nu uitați că aventura implică ieșire din zona de confort – nu ignorați fricile, dar încercați să nici nu cedați în fața lor
        • Puneți întrebări despre motivul pentru care partenerul a ales aventurile respective.
        • Nu forțați partenerul să participe la o aventură cu care nu se simte deloc confortabil
        • Acordați atenție entuziasmului afișat de partener când vă povestește despre o aventură pe care vrea să o aibă
        • Nu criticați sau judecați partenerul dacă aveți preferințe diferite
        • Alege un risc asumat și fă un salt în necunoscut

         „Joaca este plină de entuziasm. Joaca este o atitudine. Joaca este despre prietenie. Joaca este, de asemenea, un mod de a face parte din această lume.” - John Gottman

         În următoarea și ultima parte a acestei serii o să vorbim despre „Dezvoltare și spiritualitate” – aici vom explora beneficiile unei relații care este considerată sacră de către parteneri, precum și ritualurile (obiceiurile) comune pe care le pot crea. De asemenea vom vorbi despre „Visuri” – importanța acestora în viața cotidiană precum și ce putem face în momentul în care fiecare partener vrea să-și urmeze propriul vis.

         Puteți regăsi cea de-a 4-a parte AICI

Contact

0746-045-661
Bulevardul Eroilor nr.10, Cluj-Napoca, Cluj
cosmin.giredea@psycluj.ro