Architecture

Cum să-ți consolidezi relația prin 8 întâlniri: Partea a IV-a


7. Dezvoltare și spiritualitate
         Relația de cuplu înseamnă mai mult decât doi indivizi care stau împreună – ea poate presupune povești de transformare și contribuții majore la bunul mers al lumii.
         Cercetările realizate pe cuplurile căsătorite arată că, dacă acele perechi își văd relația ca fiind una sacră, atunci relația lor va fi mai bună. De asemenea, un alt studiu a arătat că atunci când oamenii considerau că sexul era sacru, atunci ei făceau dragoste mai des, aveau parte de acte sexuale mai grozave și care durau mai mult, iar satisfacția maritală era mai ridicată.
         Pe lângă sacralitate, este important să avem un sens comun. Cu cât împărtășim un sens comun pe care îl găsim sau îl creăm în relație, cu atât mai profundă, mai bogată și mai satisfăcătoare va fi relația.
         Pentru a crea un sens în relația noastră și pentru a o considera sacră, este important să creăm un sens împărtășit și să avem ritualuri (obiceiuri) pentru conexiune. Aceste ritualuri ne vor ține conectați unul de celălalt. Puteți continua ritualurile prezentate în aceste articole și să aveți câte o întâlnire pe săptămână, puteți să creați ritualuri mai mici, precum sărutul pasional de 6 secunde atunci când vă întâlniți sau vă despărțiți (menționat în articolul despre sex și intimitate). Puteți crea ritualuri pentru orice: pentru a sărbători, pentru a vă liniști, pentru zile de naștere, etc. Important este să găsiți „formula” care se potrivește propriei relații.
         În cadrul acestei întâlniri, ar trebui să vă răspundeți la 2 întrebări: „Cum ne-am dezvoltat amândoi și cum ne-am schimbat în cadrul relației?” și „Ce înseamnă spiritualitatea pentru fiecare dintre noi și cum o putem exprima?”. Pentru a găsi mai ușor răspunsul la întrebări, gândiți-vă împreună la următoarele lucruri:
        • Ce înseamnă dezvoltarea, schimbarea și spiritualitatea în viața mea?
        • Ce ritualuri avem sau ne-am dori să avem în relație?
        • În ce fel ne-am schimbat de-a lungul timpului?
        • Care sunt modurile în care ne-am transformat pe cont propriu? În ce fel aceste transformări au schimbat relația?

         Atunci când creați un sens din eforturile pe care le depuneți împreună, veți rămâne împreună. -John Gottman

8. Visuri
         A respecta visurile partenerului reprezintă ingredientul secret pentru a clădi o iubire care să dăinuie o viață întreagă.
         „Să visați împreună și să vă sprijiniți reciproc când vine vorba de visurile personale este la fel de crucial pentru relația voastră ca încrederea, devotamentul și sexul”, spune John Gottman. Fiecare din noi are un vis dintotdeauna sau un scop în viață și trebuie să fim atenți să nu sacrificăm acele visuri și acel scop în favoarea listei noastre de sarcini zilnice, a serviciului nostru, a familiei noastre sau chiar a relației noastre.
         Dilema apare când fiecare avem un vis măreț, iar resursele noastre sunt limitate. Putem să ne urmăm fiecare visul individual, doar că nu în același timp. Dacă ambii parteneri ai cuplului au 2 visuri diferite, atunci trebuie să învățăm să facem cu rândul și să ne sprijinim reciproc, iar astfel să urmărim pe rând visul fiecăruia.
         În cadrul întâlnirii ar trebui să găsiți împreună răspunsul la următoarele întrebări: „Care sunt cele mai profunde visuri pe care le nutrim?”; „Cum ne putem ajuta reciproc pentru a ne îndeplini visurile?” și „Cum putem visa împreună?”. Câteva sugestii de păstrat în minte în cadrul întâlnirilor:
        • Abțineți-vă să contraziceți visul partenerului; nu îi spuneți că e complet irealizabil, nu îl puneți la îndoială și nu îl minimalizați
        • Nu săriți imediat la lucrurile practice; asigurați-vă că ați înțeles visul
        • Chiar dacă e un vis imposibil, nu o spuneți cu voce tare
        • Puneți întrebări pentru a înțelege visul partenerului, inclusiv amănunte despre copilărie care au putut ajuta la crearea visului
        • Întrebați care e semnificația ce stă la baza fiecărui vis

         Poate că relația noastră este unul din visurile pe care le avem pentru viața noastră, însă doar pentru că ne-am împlinit nu vis nu înseamnă că ar trebui să ne neglijăm celelalte visuri personale.

         Închei această serie de articole cu speranța că acum vă cunoașteți mai bine partenerul, pe voi înșivă și relația. Relațiile sunt un prilej de dezvoltare și evoluție personală, iar în momentul în care decidem să facem din ele o prioritate, posibilitățile sunt nelimitate. Nu ezitați să fiți vulnerabili în fața partenerului. Vulnerabilitatea este un catalizator pentru evoluția relației și bunăstarea cuplului.

         Atunci când un individ crește, și relația va crește. Când un individ se transformă, și relația se transformă. -John Gottman

Contact

0746-045-661
Bulevardul Eroilor nr.10, Cluj-Napoca, Cluj
cosmin.giredea@psycluj.ro